Onderhoud zonnepanelen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr is onderzoek gedaan naar hoeveel minder zonne-energie wordt opgewekt, wanneer er geen regelmatige onderhoud van de zonnepanelen plaatsvind. Verscheidene studies hebben aangetoond dat een niet regelmatig gereinigde installatie per jaar 2-3 % aan rendement verliest. Een studie van het TNO in Nederland heeft zelfs aangetoond dat er na één jaar een rendementsverlies ontstaat van 4,4% tot 7,7 %. Nog andere studies noteren, vooral bij agrarische bedrijven en in de omgeving van zware industrie, rendementsverliezen rond de 20%.

Oorzaken van vervuilde zonnepanelen zijn atmosferische luchtvervuiling, fijnstofafzettingen, uitwerpselen van vogels, bladeren, zoutafzettingen. Met de regen spoelt veel van dit vuil weg, maar al vanaf de eerste dag na de plaatsing vormt er zich een stof of vuillaag welke na een aantal maanden een licht effect heeft op de energie productie (zoals bij een voorruit van een auto). Vooral wanneer de panelen opgesteld staan nabij een spoor, drukke snelwegen of onder de rook van zware industrie is het handig de panelen eenmaal per jaar te (laten) reinigen.

Zout en fijn stof afzettingen kunnen geleidelijk aan toenemen en zorgen voor een weerkaatsing van het licht aan de buitenkant van het paneel. Het gevolg is dat de energieproductie van het paneel langzaam daalt. Vogel uitwerpselen of bladeren zorgen voor (deels) bedekte zonnecellen. Deze zonnecellen zullen geen energie meer produceren of de volgende stap is dat ze opgewekte energie van andere zonnecellen zullen gebruiken door deze in warmte om te zetten.

Onderhoud van Zonnepanelen; Een lichte vorm van onderhoud is wel handig

Het is zeer belangrijk om het oppervlak van zonnepanelen te reinigen met materialen die geen beschadigingen veroorzaken, want krassen zorgen voor een blijvende opbrengstvermindering. Alleen met water en een zachte borstel maakt u de zonnepanelen al goed schoon. Een professioneel schoonmaakmiddel voor de zonnepanelen is SP cleaner, welke ook geen strepen achterlaat (strepen kunnen licht weerkaatsen). SP Cleaner is een product dat verneveld word aangebracht of direct op een microvezel -of absorberende doek. Naspoelen met water hoeft niet, alleen de SP cleaner met de doek uitwrijven over de zonnepanelen. Gebruik GEEN poetsmiddelen, alcohol of andere chemische middelen; dit kan een dunne film op het zonnepaneel achterlaten en zorgt voor weerkaatsing of bepaalde coatings van het zonnepaneel kan oplossen. Gebruik ook voor het schoonmaken alleen een microvezel -of absorberende doek en/of een zeer zachte borstel (zorg dat er geen krassen in het glas komen). Let ook op dat de zonnepanelen aan het begin of einde van de dag gereinigd worden bij warme dagen en bij koele dagen de gehele dag.

Wij verzorgen ook de reiniging op proffesionele wijze, de bedragen hiervoor verschillen van 30 euro tot 150 euro; liggende aan het aantal panelen, de hoogte van het dak, etc. Bij onderhoud controleert Thyser ook de fysieke connectoren, inspecteert de ventilatoren, beoordeeld het kader en het glas wat eventueel door wind, zonlicht of vocht benadeeld is.

[Totaal: 1    Gemiddelde: 2/5]