Naam: John van den K.
Woonplaats: Helmond
Provincie: Noord-Brabant
Type zonnepaneel: 6 x Canadian Solar 265 Watt polykristallijne  (Top) + 3 x REC Solar 230 Wat
Aantal zonnepanelen: 9
Type omvormer(s):
SMA SB1600TL (Excellent) + Soladin600 (Top)
Installatiemateriaal: Clickfit schuin dak                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Beschrijving installatie zonnepanelen:
Bij de installatie van John van den K. in Helmond hebben we de zonnepanelen op twee daken geplaatst. De woning was georienteerd op het oosten en westen. We hebben de zes zonnepanelen van Canadian Solar 265 Watt op SB1600TL van SMA aangesloten en de drie zonnepanelen van REC 230 Watt hebben we op een Mastervolt Soladin600 omvormer aangesloten. Omdat 690 Watt te laag is voor een MPP Tracker van een omvormer met twee MPP Trackers hebben we de drie REC zonnepanelen een aparte omvormer aangesloten, in dit geval de Soladin600.

De zonnepanelen zijn geinstalleerd met het Clickfit installatiemateriaal van het Nederlandse merk Esdec. Omdat het dak in Helmond een gehaakt dak is, waar de dakpannen vastgehaakt zijn, is het qua tijd sneller om de zonnepanelen te installeren met het solar construct nederland / hybride installatie materiaal. Dit omdat de dakhaken bij het hybride systeem versteld kunnen worden aan de bovenkant en voorkant. De Clickfit dakhaken zijn verstelbaar aan de voorkant, maar niet aan de bovenkant.

Bij gehaakte dakpannen moet de voorkant van de dakhaak afgehaald worden en teruggezet worden op de dakhaak nadat de dakhaak achter de panlat gehaakt is. Dit is wel mogelijk met het solar construct nederland / hybride installatie materiaal, maar zeer lastig met de Clickfit dakhaken. Omdat de Clickfit dakhaak constant uit de panlat gehaald moet worden en op maat gebogen moet worden kost de installatie van een gehaakt dak met Clickfit veel meer tijd dan de installatie met het solar construct nederland / hybride installatie materiaal. Maar esthetisch is het voor sommige mooier met Clickfit omdat de ruimte tussen de zonnepanelen kleiner is door de dunnere tussenklemmen.

De 2,5mm2 Yvmk kabel van de aparte groep voor de Omnik 3.0TL omvormer hebben we van de meterkast, door een bestaande leiding, naar de omvormer op zolder gebracht. De DC kabel van de zonnepanelen naar de omvormer is door het dak naar de omvormer gebracht. Van zowel de voorkant van de woning als de achterkant is de DC draad onder de dakpannen weggewerkt en door een gat in het dak naar binnen gewerkt. De DC bedrading kan over de nok onder de dakpannen naar het andere dak worden weggewerkt zodat je met de DC draden door één gat in het dak naar binnen komt. Of je komt met de DC bedrading door elke kant van het dak naar binnen en hebt zo twee gaten.

Boor van binnen naar buiten en boor schuin naar beneden zodat het water niet naar binnen loopt. Nadat de draden naar binnen zijn gewerkt en je hebt de omvormer met de draden bereikt (dan weet je dat zeker dat je geen DC draad te kort komt), dan Pur je het gat of de gaten die je gemaakt hebt dicht met Purschuim of Kit en maakt de gaten zo waterdicht. Vanuit esthetisch oogpunt, probeer de DC bedrading altijd achter een kast of iets dergelijks vandaan te laten komen, zodat ze niet in het midden van de kamer ineens uit de muur komen.

Voor de aparte groep hebben we een installatie-automaat van 16 Ampere gebruikt, omdat de SMA SB1600TL omvormer binnen 16 Ampere valt. Voor de aparte groep van de omvormer gebruiken we installatie-automaten van de merken Kopp, Hager en ABB.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]