Naam: Gijs K. + Dick van R. (buren)
Woonplaats: Den Haag – Vogelwijk
Provincie: Zuid-Holland
Type zonnepaneel: ET Solar 250 Watt polykristallijne  (Top)
Aantal zonnepanelen: 26
Type omvormer(s):
Omnik 3.0TL (Top) + SMA SB3000TL (Excellent)
Installatiemateriaal: Van der Valk zonnepanelen landscape en portret plat dak opstelling                                                                                                                                                                                              

Beschrijving installatie zonnepanelen:
In Den Haag, in de vogelwijk, hebben we bij twee buren zonnepanelen geinstalleerd. De zonnepanelen installatie was een plat dak opstelling in portret en landscape formatie. De portret opstelling van het zonnepanelen materiaal plat dak is onder een hellingshoek van 20 graden geplaatst bij beide buren. Dit in verband met de hogere hoogte van portret opstelling vergeleken bij landscape. En om daarom minder schaduw te geven op de rij zonnepanelen erachter en omdat het nabij de zee is en de windbelasting te verlagen is de hellingshoek op 20 graden gezet. Daarbij betrof het twee woningen van twee hoog met een opstaande beschermende rand op het dak en de het installatiemateriaal is extra verzwaard tegen de windbelasting.

 

Tussen de portret rijen zijn er landscape rijen ook op 20 graden geplaatst. Omdat de landscape rij 20 graden een stuk lager zijn dan de portret rij 20 graden geeft dit de mogelijkheid om zonder schaduw extra rijen zonnepanelen toe te voegen aan de installatie.

 

De ene buurman heeft 12 ET Solar 250 Watt polykristallijne zonnepanelen laten installeren. Op deze zonnepanelen installatie hebben we de Omnik 3.0 aangesloten.

De andere buurman heeft 14 ET Solar 250 Watt polykristallijne zonnepanelen laten installeren. Op deze zonnepanelen installatie hebben we de 3000TL aangesloten van het Duitse merk SMA.

 

De zonnepanelen hebben we bij beide buren verdeeld in twee strings. Bij zowel de Omnik 3.0 en de SMA 3000TL omvormers zijn er twee MPP Trackers aanwezig. Van de twee strings is één string aangelegd met de zonnepanelen welke de meeste kans op eventuele schaduw hebben. De resterende zonnepanelen welke de minste kans hebben op schaduw zijn als één string op de andere MPP Tracker aangesloten.

Beiden omvormers hebben we op het platte dak geplaatst. We hebben de omvormers opgehangen tegen twee muurtjes op het platte dak. Omdat zowel de SMA als de Omnik omvormers IP65 zijn, kunnen deze gewoon buitenshuis opgehangen worden.

 

Bij de buurman met de Omnik 3.0 omvormer is er een WIFI versterker aangesloten op de omvormer doordat het WIFI signaal vanaf het dak niet door de isolatie van het huis kwam.

De andere buurman leest zijn SMA 3000TL uit met Bluetooth.

De AC bekabeling van de meterkast naar de omvormer boven op het dak hebben we bij beide buurmannen via de buitenmuur in een kabelgoot naar de omvormer laten lopen.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]