LED lampen, Spaarlampen en gloeilampen vergelijken energiebesparende verlichting;

Gloeilampen

Gloeilampen gebruiken slechts zo’n 10% van de energie om licht te produceren, de rest 90% is warmte en dat gaat ‘verloren’. Als ook de relatief korte levensduur in ogenschouw wordt genomen (gemiddeld 1000 uur) dan mag je stellen dat de gloeilamp erg inefficient is. Deze lamp gaat dan ook verdwijnen in de schappen.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn in feite een soort kleine, gebogen of gedraaide TL-buizen. De glazen buisjes zijn gevuld met gas (argon, krypton en kwikdamp) en aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende laag. Als je de lamp aanzet, gaat tussen twee electroden aan de uiteindes van de buis stroom door het gas lopen, waarbij UV-straling vrijkomt. De fluorescerende laag zet deze straling om in licht. Spaarlampen zijn enkele malen duurder in de aanschaf dan gloeilampen. Deze hogere aanschafprijs verdient zichzelf echter snel terug, dankzij het hogere rendement en de langere levensduur. Een spaarlamp is vier tot vijf keer zuiniger dan een gloeilamp (35% van de energie wordt omgezet in licht) en gaat tussen de 6000 en 10.000 branduren mee.


LED-lampen
Een LED is een lichtuitstralende diode ofwel een electronische component die licht uitzendt als er een electrische stroom vanuit de juiste richting er doorheen loopt. De LED lamp bestaat eigenlijk uit een groep kleine leds die bij elkaar geplaatst zijn. Het grote verschil tussen LED lampen en andere hierboven genoemde lampen is dat deze geen gebruik maakt van gas, maar een vaste stof om licht op te wekken.

 

Nadelen spaarlampen en LED lampen

Voordelen noemen is altijd welkom en die zijn er ook. Maar wat zijn de nadelen.Vooral de LED – en spaarlamp hebben de laatste jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt maar er blijven een aantal nadelen. Spaarlampen hebben een opstarttijd nodig voordat zij voluit gaan branden tot wel 1 minuut (de LED lamp brandt meteen voluit). De spaarlamp bevat chemisch afval, namelijk kwikdamp. Ondanks dat er diverse kleurtemperaturen te koop zijn, wordt het licht van de LEDlamp door sommige ervaren als onprettig of kil. A

Aandachtspunten bij de keuze / het kopen van LED verlichting

Lichtkleur gloeilamp en LED lamp

De kleur van het licht (uitgedrukt in Kelvin) van een lamp is erg belangrijk. Lampen die bedoeld zijn om sfeer te geven voorzie je van een warme kleur licht, terwijl je voor functionele lampen, zoals plafondlampen en bureaulampen eerder kiest voor koeler licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, des te witter en koeler het licht. De lichtkleur van de gloeilamp is zo’n 2700 Kelvin. De LED verlichting komt tegenwoordig in extra warm wit in de lichtkleur 2700 Kelvin.

Lichtopbrengst gloeilamp en LED lamp
Was eerder het wattage van een lamp de indicatie van zijn felheid, kijk je nu naar het aantal lumen. Dit komt omdat de verschillende soorten lampen een verschillend wattage nodig hebben om een bepaalde hoeveelheid licht te produceren. Een gloeilamp van 60 watt vervang je bijvoorbeeld door een lamp die zo’n 800 lumen produceert. Dan zit je ongeveer op een 9 Watt LED lamp.

Dimbaarheid spaarlamp en LED verlichting
Naast lichtkleur en lichtopbrengst is het ook nog belangrijk om er op te letten of de lamp dimbaar is. Dit is namelijk niet voor alle spaarlampen en LED-lampen het geval en soms heb je er een speciale dimmer voor nodig.

Garantie spaarlamp en LED verlichting

Meestal 2 jaar bij LED. Bij spaarlampen kan dit erg verschillen, doorgaans 1 jaar.

Kostenoverzicht LED lampen, spaarlampen en gloeilampen

Om een indruk te geven van de kosten is onderstaande overzicht samengesteld. Uitgegaan is van een lichtbron van 200 – 300 lumen wat overeenkomt met een gloeilamp van 25 Watt. Om een vergelijk te kunnen maken is in het overzicht een levensduur aangehouden van 40.000 branduren, erg veel maar dit komt overeen met de levensduur van een led lamp.

Soort lamp

Verbruik per uur /Watt

Gemiddelde levensduur /uur

Aanschaf-kosten

/euro

Aantal vervan-gingen

Totale Stroomverbruik / kWh

Totale kosten

/euro

gloeilamp

25

1000

0,50

40

1000

220

spaarlamp

5

5-10000

2

8

200

56

LED

3

40-50000

7,50

1

120

31,50

Toelichting LED lampen, spaarlampen en gloeilampen:

Een gloeilamp zal 40 keer vervangen moeten worden: 40.000 (branduren) : 1000 (gemiddelde levensduur). Totale aanschafkosten 40 x 0,50 ct= 20 euro. Uitgaande van een stroomprijs van 0,20 ct per kWh zal het electriciteitsverbruik van dit type lamp bij 40.000 branduren 200 euro bedragen. Immers, als de lamp 40 uur brandt is dit 1 kWh. 40.000 branduren is dus 1000 kWh en dit kost anno 2013 1000 x 0,20 ct is 200 euro. Tel hierbij de vervangingskosten op en dan bedragen de totale kosten 220 euro. Als u dezelfde berekeningsmethodiek toepast bij de spaar- resp de LED lamp resulteert dit in de totale kosten van deze lampen in de tabel.

U ziet dus dat het stroomverbruik aanzienlijk verschilt maar ook de vervangingskosten bepalen de uiteindelijke prijs resp de besparing.

Tenslotte: hoe langer de lamp brandt per dag hoe sneller de aangegeven besparing wordt bereikt met LED. De besparing met LED is effectiever als het gewenste of benodigde aantal branduren per dag hoog is (bijv. meer dan 4 a 5 uur). Begin daarom dan ook op die plaatsen met de vervanging.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]