LED lampen kopen stappenplan

Stap 1: Soort fitting van de LED lamp

Er zijn net als bij andere lampen verschillende soorten fittingen bij de LED lamp. E27, E14 en andere fittingen.

Let op de afmetingen bij GU fittingen (spotjes). De afmetingen van de LED lamp moeten wel exact hetzelfde zijn bij spotjes, ander past de LED lamp niet.

De meest standaard LED lamp fittingen zijn:

Vervanglampen (E27, E14)

Vervangspots (GU5.3, GU10, MR11 en MR16)

Indirecte verlichting (Strips)

Sfeerverlichting (RGB spotjes)

LED tubes (TL-verlichting)

Stap 2: Garantie LED verlichting tegenover de terugverdientijd van LED

De garantie van LED verlichting is bij een aantal LED lampen twee jaar. Terwijl de terugverdientijd van de betreffende LED lamp drie of vier jaar is. De kans is behoorlijk klein, maar bestaat dat na de twee jaar garantie, bijvoorbeeld in begin van het derde jaar na aanschaf, de LED lamp kapot gaat. Dan is de investering in LED lamp kostbaarder geweest dan de spaarlamp of halogeenlamp.

Belangrijk is dat u de juiste LED lamp selecteert met het juiste totaal aantal branduren en daarbij de terugverdientijd voldoende kort houd. Onderstaand stuk gaat hier dieper op in over hoe dit het beste te doen.

Vergelijk ook altijd op onze website bij de betreffende LED lamp de terugverdientijd en de garantie van de betreffende LED lamp en dat het aantal jaar ongeveer overeen komt of in ieder geval dat de terugverdientijd niet buitensporig veel hoger ligt dan de garantie van de LED lamp.

Stap 3: Aantal branduren LED verlichting

Wat belangrijk is wanneer vanuit (deels) financieel oogpunt wordt gekozen tussen een LED lamp en een andere lamp is het aantal branduren dat de betreffende lamp zal hebben, of beter gezegd hoeveel uur per dag de LED lamp of andere lamp aan staat per dag. Hoe langer de betreffende lamp aanstaat, des te meer financieel rendement een LED lamp geeft. Om een LED lamp financieel rendabel te maken tegenover een spaarlamp of halogeenlamp moet deze toch wel minimaal twee tot drie uur gemiddeld per dag branden in een jaar. Het aantal uren dat de LED lamp gemiddeld brand per dag bepaald immers de terugverdientijd van de LED lamp tegenover een spaarlamp of halogeenlamp.

Bij Thyser geven wij per LED lamp en uiteraard ook bij alle andere lampen aan hoeveel branduren deze ongeveer meegaan. LED lampen welke minder branduren meegaan zijn vaak ook wat goedkoper en maken de overstap van spaarlamp of halogeenlamp naar een LED lamp ook een stuk makkelijker.

Wij raden onze klanten daarom ook aan om te bekijken hoeveel uur per dag een bepaalde lamp aanstaat en te bekijken hoeveel keer dit in het totaal aantal branduren dat een bepaalde LED lamp in totaal heeft past. Op deze manier kan u bepalen hoe lang uw LED lamp meegaat en hier de investeringskosten tegenover stellen. Een lamp die tussen de 10 tot 15 jaar ongeveer meegaat is voldoende naar onze mening. Omdat technieken versneld verbeteren kan er over 10 jaar een nog zuinigere LED lamp of andere lamp bestaan.

LED lamp die rond de vier uur per dag brand

Dus heeft u bijvoorbeeld een lamp die 4 uur per dag gemiddeld aanstaat in een jaar, dan is dat ongeveer 1500 branduren per jaar (4×365) en dus heeft u aan een LED lamp welke ongeveer  20.000 uur aan totale branduren heeft voldoende. Deze LED lamp zou dan ongeveer 13 jaar meegaan.

Uw terugverdientijd is dan gemiddeld ook sneller dan wanneer u een LED lamp zou kopen die 50.000 uur zou meegaan, omdat deze gemiddeld vaak duurder zijn. Vaak is de prijs van een LED lamp die 20.000 uur meegaat al snel de helft van de prijs van de LED lampen die 50.000 uur meegaan en daarbij is de terugverdientijd ook twee keer zo snel.

De gemiddelde terugverdientijd van een LED lamp is rond de twee jaar tegenover spaarlampen en halogeenlampen.

LED lamp die rond de acht uur of meer per dag brand

Wanneer u een lamp heeft die veel uur per dag aanstaat, dus bijvoorbeeld gemiddeld in een jaar acht uur per dag of meer, dan is het vanuit financieel oogpunt w’el nuttig om een LED lamp te selecteren die langer meegaat, zo rond de 40.000 tot 50.000 branduren in totaal. Deze LED lamp gaat dan ook ongeveer 13 jaar mee en heeft ook een terugverdientijd van rond de twee jaar.

Stap 4: Kleur temperatuur van de led lamp

De kleur van de LED lamp wordt bepaald door het aantal Kelvin dat de LED lamp heeft. Onze meest verkochte LED lampen hebben een kleur temperatuur van de 2700 Kelvin. Dit betekent dat de lamp een extra warm witte uitstraling heeft. Onze LED lampen welke meer dan 2700 Kelvin hebben worden qua licht steeds koeler met een hoger Kelvin.

Kelvin                           Kleurtemperatuur

< 2700                         Extra warm wit

2700 – 3200                  Warm wit

5000                            Neutraal wit

8000                            Koelwit

Stap 5: Lichtopbrengst led lamp

De lichtopbrengst is ook een punt van aandacht bij de LED verlichting. De lichtopbrengst wordt gemeten in het aantal lumen. Van oudsher werd de lichtopbrengst aangegeven in wattage. Maar lumen is een betere variabele om de lichtopbrengst te vergelijken.

Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de lichtopbrengst.

Lumen Led lamp Spaarlamp Gloeilamp Halogeenlamp
200 2 Watt 5 Watt 25 Watt
300 3 Watt 28 Watt
400 6 Watt 8 Watt 40 Watt
600 11 Watt 42 Watt
700 13 Watt 60 Watt
900 10 Watt 16 Watt 75 Watt
1300 22 Watt 100 Watt 70 Watt
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]