Zonneboiler systeem

Hieronder afgebeeld de ‘vlakke plaat collector’ en de ‘(vacuum)buis collector’, twee systemen om warm water te produceren.

Vacuum buis collector

zonneboiler1

Vlakke plaat collector

zonneboiler2

De ‘(vacuum)buis collector’ levert het meeste rendement op. Thyser BV levert alleen de vacuum buis collector systeem (van Rivusol).

zonneboiler3

Hoe werkt de buis collector

In een frame zijn een aantal in serie geschakelde hoogvacuüm glazen buizen, waarin heatpipes zijn geplaatst. De glazen buizen zijn aan de binnenkant voorzien van een speciale coating, waardoor ze zeer snel warm worden. De koperen heatpipe is een met vloeistof gevulde pijp die de warmte transporteert naar de condensor. De buizen vormen een perfecte thermische isolator die ervoor zorgt dat de collector zelfs bij een lage omgevingstemperatuur nog prima functioneert. De heatpipe is gevuld met een vloeistof die door de zonnewarmte verdampt. Het ontstane gas verspreidt zich over de buis en condenseert bovenaan. Dit komt doordat langs dit gedeelte van de buis de koude collectorvloeistof stroomt. De warmte wordt aan deze vloeistof afgegeven. Zo simpel maar wel zo effectief.

De gecondenseerde vloeistof stroomt dan weer terug naar beneden waarna het proces opnieuw begint. De condensors brengen de warmte over op een gesloten circuit dat met collectorvloeistof is gevuld. Deze vloeistof wordt naar de boiler gepompt en op deze manier wordt het kraanwater in de boiler opgewarmd.

Een vacuümbuis met heatpipe-techniek is de meest efficiënte zonnewarmtecollector en levert het minste warmteverlies op. Daarnaast heeft deze techniek dus ook het hoogste rendement tijdens koeler weer. Dit komt in de eerste plaats omdat vacuüm de ultieme isolator is. Momenteel is er simpelweg geen beter isolator denkbaar. De vacuümbuizen zijn ook makkelijker te installeren dan de klassieke vlakke plaat collector, en ook het onderhoud is een stuk eenvoudiger.

Er zijn systemen voor verwarmen van alleen tapwater en systemen voor het verwarmen van een combinatie van tapwater en CV / zwembad

zonneboiler4

Voor meer informatie of een offerte op maat bel 010-7851974 of mail naar info@thyser.nl

Delen met anderen....Share on TumblrTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this pagePin on Pinterest