Zonnepanelen BTW terugvragen van uw investering

Zonnepanelen belastingdienst 21% terug
Zonnepanelen aangekocht vanaf 20 juni 2013 geeft de mogelijkheid om als particulier de BTW op zonnepanelen terug te vragen. Het Europees gerechtshof heeft onlangs bepaald dat het leveren van stroom door zonnepanelen aan het net een economische activiteit is. Om die reden heeft u vanaf 20 juni 2013 het recht om de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen met een BTW nummer.

Door het terugvragen van de BTW op zonnepanelen ontvangt u niet alleen 21% van de investering aan geld terug, maar ook uw terugverdientijd om de investering in uw zonnepaneleninstallatie terug te verdienenen wordt gemiddeld 2 jaar korter. Ook uw interne opbrengstvoet wordt hoger. Vergeleken met de subsidie op zonnepanelen van 2012 en 2013, is de btw teruggave van 21% hoger dan de subsidie van 15% met een maximum van 650 Euro.

Zonnepanelen btw terugkrijgen waarschijnlijk tijdelijke regeling

Door de beslissing van het Europese hof is er nog geen nieuwe regelgeving opgezet voor deze beslissing. U moet er daarom vanuit gaan dat het terugvragen van de btw op zonnepanelen een tijdelijke regeling is. Wij raden onze klanten daarom aan om zo spoedig mogelijk van de regeling gebruik te maken. De reactie van de Europese of Nederlandse overheid met nieuwe wetgeving moet nog komen. Wij kunnen niet met zekerheid zeggen of de teruggave van btw op zonnepanelen met terugwerkende kracht wordt afgenomen met de eventuele nieuw wetgeving, maar naar alle hoogstwaarschijnlijkheid zal dit niet worden afgenomen.
 
Voldoet u aan de volgende eisen, dan kunt u de BTW op de aankoop en installatie van uw zonnepanelen terugkrijgen:

 • U bent particulier
 • U heeft zonnepanelen gekocht en laten installeren
 • De zonnepanelen zijn niet geintegreerd in het dak
 • U heeft op uw naam een rekening gekregen waarop de BTW staat
 • De installatie is geleverd vanaf 20 juni 2013
 • U levert ook stroom (deels) terug aan het elektriciteitsnet
 • In het eerste jaar mag u de BTW over de investering terugvragen minus de verschuldigde BTW van datzelfde kalenderjaar over de opbrengst van uw zonnepanelen installatie.

  Omdat de verschuldigde BTW over de opbrengst van uw zonnepanelen installatie in de praktijk moeilijk te bereken is, mag u op basis van het geïnstalleerde vermogen, de onderstaande bedragen gebruiken van de Belastingdienst om te verschuldigde BTW te bepalen:

  Vermogen Wp             Verschuldigde BTW
  0 – 1000                       € 20
  1001 – 2000                  € 40
  2001 – 3000                  € 60
  3001 – 4000                  € 80
  4001 – 5000                  € 100
  5001 – 6000                  € 120
  6001 – 7000                  € 140
  7001 – 8000                  € 160
  8001 – 9000                  € 180
  9001 – 10.000               € 200

  Deze bedragen zijn gebaseerd op een volledig kalenderjaar. Wanneer u de verschuldigde BTW van de zonnepanelen installatie berekend over een periode minder dan een jaar dan deelt u de verschuldigde BTW door deze periode.
  Met andere woorden wanneer u de zonnepanelen in juni geplaatst zou hebben, kunt u de helft van de bovenstaande bedragen gebruiken om te bepalen hoeveel de verschuldigde BTW is van de zonnepanelen installatie.

  Voorbeeld berekening btw terugvragen belastingdienst op zonnepanelen installatie
  Voor de aanschaf en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen heeft u een rekening ontvangen met daarop een BTW-bedrag van (bijvoorbeeld) € 1000. De zonnepanelen hebben een capaciteit van 4250 Wp.

  Verschuldigde BTW: € 100,-
  Voorbelasting € 1000,-
  Terug te ontvangen BTW € 900,-
   

  Na het terugvragen van de BTW op zonnepanelen tijdelijke administratieve verplichtingen

  LET OP: Na het terugvragen van de BTW op zonnepanelen moet u de administratieve verplichting (opgave btw) elk kwartaal blijven doen tot u ontzegging bevestigd krijgt van de belastingdienst.

  Na het terugvragen van de BTW op zonnepanelen geen administratieve verplichtingen

  U heeft na het terugvragen van de BTW op zonnepanelen geen administratieve verplichtingen meer. U blijft namelijk onder de 1345 Euro per jaar en valt zo onder de kleine ondernemersregeling en u hoeft daarom geen BTW af te dragen.  U kunt dan ook een verzoek indienen ter ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen bij de belastingdienst omdat u onder de de kleine ondernemersregeling valt. U hoeft dan geen aangifte van de btw over de zonnepanelen installatie te doen. Inkomstenbelasting hoeft u ook niet te betalen omdat u geen ondernemer voor de inkomstenbelating bent.

  U kunt het verzoek om ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen tegelijk indienen met uw verzoek om teruggaaf van de BTW van de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.

  Het leveren van energie wordt door de belastingdienst gezien als een activiteit waarvoor je niet ingeschreven hoeft te staan in het handelsregister om BTW aangifte te doen. Wel moet u een BTW-nummer aanvragen.

  Dit kan met het volgende formulier :
  JaaronafhankelijkOpgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister).

  Nadat u dit formulier heeft ingevuld en opgestuurd, ontvangt u na ongeveer vijf 5 dagen een BTW-nummer met inlogcodes waarmee u aangifte kunt doen.

  LET OP: U moet de administratieve verplichting (opgave btw) elk kwartaal blijven doen tot u ontzegging bevestigd krijgt van de belastingdienst.

  Link naar Belastingdienst
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.html

  Heeft u nog vragen n.a.v het bovenstaaande, neem dan contact op met Thyser BV:

  Tel: 010-7851974

  Email: info@thyser.nl

  Door de beslissing van het Europese hof is er nog geen nieuwe regelgeving opgezet voor deze beslissing. U moet er daarom vanuit gaan dat het terugvragen van de btw op zonnepanelen een tijdelijke regeling is. Wij raden onze klanten daarom aan om zo spoedig mogelijk van de regeling gebruik te maken. De reactie van de Europese of Nederlandse overheid met nieuwe wetgeving moet nog komen. Wij kunnen niet met zekerheid zeggen of de teruggave van btw op zonnepanelen met terugwerkende kracht wordt afgenomen met de eventuele nieuw wetgeving, maar naar alle hoogstwaarschijnlijkheid zal dit niet worden afgenomen.

  [Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]