Zonnepanelen aansluiten op de omvormer

Video zonnepanelen aansluiten op de omvormer:


Installatiehandleiding aansluiten zonnepanelen op de omvormer

U heeft dus elk vrouwtje ( – ) van elk zonnepaneel (u mag dit ook omdraaien, zodat u begint met het mannetje te verbinden) verbonden met elk mannetje ( + ) van het daaropvolgende zonnepaneel. Dit betekent dat u bij het eerste zonnepaneel een mannetje ( + ) over hebt gehouden, en bij het laatste zonnepaneel in de string een vrouwtje ( – ) hebt overgehouden. Deze twee overgebleven connectoren worden verlengd en naar binnen gebracht om aangesloten te worden op de omvormer.

Vrouwtje ( – )

Mannetje ( + )

Op het vrouwtje ( – ) van het laatste zonnepaneel, sluit u een lange (deze moet door het dakdoorvoer gaan en reiken tot de omvormer in lengte) MC4 kabel aan. Op één uiteinde van de MC4 kabel hoort een mannetje ( + ), welke u vastklikt (u moet klik horen wanneer u het mannetje op het vrouwtje aansluit) op het vrouwtje ( – ) van het laatste zonnepaneel. Deze bekabeling maakt u vast aan de railsen tot het gat waar u naar binnen gaat. Doe dit achter de zonnepanelen en een beetje in het midden zodat u de tussenklemmen en eindklemmen nog makkelijk kan bevestigen.

Markeer de zonnepanelen bekabeling vóór de kabels naar binnen gaan

Tape wel het andere uiteinde van de MC4 kabel en zet hierop welke connector u nog op dit uiteinde van de MC4 kabel moet bevestigen. Indien u aan het ene uiteinde van de MC4 kabel een mannetje ( + ) heeft aangesloten op het laatste zonnepaneel zoals in dit voorbeeld het geval is, dient u aan het andere uiteinde nog een vrouwtje ( – ) te plaatsen. Klik het vrouwtje ( – ) niet op de MC4 kabel tot u met de kabel bij de omvormer bent uitgekomen, anders komt u moeilijk door het gat door het dak heen en eventuele andere gaten in het huis.  U zet dus op de tape welke connector nog op het uiteinde van de MC4 kabel zit dat naar de omvormer binnen gaat, een ( – ) teken of vrouwtje en eenmaal bij de omvormer zet u er een vrouwtje ( + ) connector op.

 

SMA omvormer

Let op: U gaat hierboven te werk wanneer u een omvormer van het Duitse merk SMA gebruikt, omdat deze sunclix heeft (dat is een mannetje en vrouwtje welke bij de SMA omvormer worden meegeleverd, waar u alleen de MC4 kabels net voordat deze de omvormer ingaan hoeft te strippen en deze gestript in het sunclix mannetje of vrouwtje kunt doen.

Bij een Soladin600 omvormer van het Nederlandse merk Mastervolt bijvoorbeeld worden er geen sunclix bijgeleverd, maar zetten wij voor u alvast de mannetje en vrouwtje connector vast aan de MC4 kabel, zodat u de connectoren niet meer  hoeft te bevestigen (hier heeft u namelijk een dure MC4 tang voor nodig). Doordat u de connector (haal de connectoren niet tegelijk door de PVC buis anders past het niet) ook door de PVC buis haalt en de kabel, moet u een gat boren van 25mm. Let wel dat het PVC buisje dat u gebruikt in het gat om de bekabeling doorheen te halen even groot is als het gat, dus ook 25mm.

 

Mastervolt Soladin600

Dichtmaken en afronding schuin dak zonnepanelen installatie

Met behulp van een beetje PUR-schuim of watervaste kit is het mogelijk om de kabeldoorvoer door het dak waterdicht af te werken na afloop van de installatie (wacht hier dus nog mee tot alle bekabeling binnen is en het PVC buisje er uit het gat gehaald is).

Nu alle zonnepanelen op het dak geplaatst zijn, is het belangrijk om te controleren of alles goed gemonteerd is en of alle klemmen goed vastzitten. Zaag zonodig overtollige uiteinden rail af. Zoals al eerder aangegeven worden de uiteindes van de strings met de verlengkabels naar binnen gebracht. Zorg ervoor dat er geen overtollige kabel op het dak aanwezig is.

Controleer (eventueel) met een Voltmeter ter plaatse van de inverter of de juiste spanning aanwezig is (ga deze waarde na in de datasheet van het betreffende paneel).

Als alles in orde is kunnen de eventueel nog openliggende dakpannen terug op hun plaats worden geschoven. Het werk op het dak is nu gereed.

Het aansluiten van de omvormer van de zonnepanelen installatie
Er is op het mannetje ( + ) van het eerste zonnepaneel, een lange (deze moet door het dakdoorvoer gaan en reiken tot de omvormer in lengte) MC4 kabel aangesloten. Op één uiteinde van de lange  MC4 kabel is een vrouwtje ( – ) gezet, en deze is vastgeklikt (u moet klik horen wanneer u het vrouwtje op het mannetje aansluit) op het mannetje ( + ) van het eerste zonnepaneel. Omdat u een vrouwtje ( – ) op het mannetje ( + ) van het eerste zonnepaneel heeft aangesloten, hoort op het andere uiteinde van de MC4 kabel welke naar binnen is gewerkt een mannetje ( + ) te zitten. Deze past maar op één manier op de omvormer (op de plus ingang) waar een vrouwtje ( – ) is gemaakt om het mannetje van de verlengskabel op aan te sluiten.

Bij de SMA omvormers krijgt u sunclix erbij om de verlengkabel op aan te sluiten en op de omvormer aan te sluiten. Bij de sunclix stript u de verlengkabel met een striptang of een afbreekmesje/stanleymesje. Het gestripte deel van de verlengkabel doet u in de sunclix tot het niet meer verder kan, onder het buigbare metaalstukje. Hierna drukt u het metaalstukje in tot u klik hoort en kunt u de achterkant van de sunclix goed aandraaien.

Bij andere omvormers dan SMA worden er geen sunclix bijgeleverd, maar zetten wij voor u alvast de mannetje en vrouwtje connector vast aan de MC4 kabel, zodat u de connectoren niet meer  hoeft te bevestigen.

In het kort werkwijze van 10 zonnepanelen
1.   Plaats zonnepaneel nr 1 (bv rechtsboven). Schroef de eindklemmen vast.

2.   Plaats zonnepaneel nr 2 (links ernaast). Schroef de middenklemmen vast.

3.   Verbind de – van nr 1 met de + van nr 2. Ga zo door van rechts naar links tot zonnepaneel nr 5. Van zonnepaneel 5 naar beneden naar zonnepaneel 6 en van zonnepaneel 6 naar zonnepaneel 10.

5.   Leg de verlengkabel met een – bij de + van zonnepaneel nr 1 en sluit deze aan.

6.   Leidt de lange kabel bovenlangs het bovenste profiel naar module 5 en vervolgens via 6 naar

10. Zo wordt een lus voorkomen.

7.   Ga vervolgens met de lange kabel door de dakdoorvoer naar binnen, leidt de kabel naar de omvormer (markeer de kabel met een plus), strip hem daar en sluit hem aan op de Sunclix bij de omvormer SMA (op de plus/het mannetje Sunclix en sluit hem dus aan op de plus welke in de omvormer zit.

8.   Neem de – van zonnepaneel 10, leg de verlengkabel erbij welke een plus heeft, sluit deze aan en markeer deze met met een min ( – ). Ga vervolgens met de lange kabel door de dakdoorvoer naar binnen, leidt de kabel naar de omvormer strip hem daar en sluit hem aan op de Sunclix bij de omvormer SMA (op de plus/het mannetje Sunclix en sluit hem dus aan op de plus welke in de omvormer zit.

[Totaal: 2    Gemiddelde: 3.5/5]