Zonnepanelen diodes

In zonnepanelen zitten bypass diodes. Bypass diodes hebben de functie om een gedeelte van zonnepanelen uit te schakelen wanneer dit gedeelte minder presteert dan de andere gedeeltes van het zonnepaneel.

 

Zonnepanelen diodes zijn omgeleiders in

 De diodes werken dus als omgeleiders in zonnepanelen. Waarbij elke diode ‘verantwoordelijk’ is voor een groep zonnecellen in het zonnepaneel. Een diode kan een aantal zonnecellen van het zonnepaneel kan uitschakelen, wanneer de zonnecellen minder presteren door bijvoorbeeld schaduw.

Er zitten normaal gesproken drie of vier diodes in een zonnepaneel. Dit betekent dat wanneer een polykristallijn zonnepaneel bijvoorbeeld zestig zonnecellen heeft elke diode 20 of 15 zonnecellen kan uitschakelen wanneer dit gedeelte zonnecellen minder presteert. Wanneer er geen diodes in een zonnepaneel zouden zitten, zou de opbrengst van de zonnecellen welke wel optimaal presteren door de zonnecellen heen moeten welke minder presteren. Dit zou het gehele rendement van het zonnepaneel benadelen. Bij diodes wordt maar een derde of een vierde van het zonnepaneel uitgeschakeld, zodat tweederde of drievierde van het zonnepaneel optimaal presteert.

 

Zonder diodes hotspots

 Zonder diodes zou de opbrengst van de zonnecellen welke wel optimaal presteren door de zonnecellen welke niet goed presteren ‘geduwd’ worden. Als gevolg zouden de zonnecellen welke minder presteren opwarmen en zo ‘hot spots’ worden. Dit zou schade aan de zonnecellen kunnen veroorzaken en aan andere delen van het zonnepaneel. De diodes creeeren dus ook een soort veiligheidssysteem in het zonnepaneel bij mindere prestaties van een gedeelte door bijvoorbeeld schaduw.

 

Het is dus ook beter om meer diodes in een zonnepaneel te hebben. Bij meer diodes worden er minder zonnecellen uitgeschakeld en blijft er een groter deel van het zonnepaneel met het volle vermogen werken. En dit zorgt weer voor meer opbrengst.

 

Zonnepanelen landscape plaatsen te behoeve van de diodes

 De diodes zitten over de lengte van de zonnepanelen. Dus bij een portrait opstelling van zonnepanelen van boven naar beneden. Daarom is het in het geval u last van schaduw heeft rendabeler om de zonnepanelen landscape te plaatsen. Zodat niet alle diodes in werking treden bij schaduw.

 

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]