Zonnepanelen en windbelasting

Zonnepanelen en windbelasting bij de installatie van zonnepanelen is iets waar u serieus rekening mee moet houden. Vooral wanneer uw pand op een open vlakte of aan de kust gevestigd is.

Zonnepanelen windbelasting bij een schuin pannendak

Op een schuin pannendak wordt een zonnepaneelinstallatie bevestigd / geschroefd onder of aan de panlatten en vormt zo een stevige constructie. Toch is het raadzaam rekening te houden met harde wind. Blijf daarom 1 a 2 dakpannen van de zijkant (bij een hoek- of vrijstaand huis) en 1 a 2 dakpannen van de nok. Plaats bij het begin van een rij bij een hoek zo nodig een extra dakhaak voor versteviging.

Zonnepanelen windbelasting bij een plat dak

Bij een plat dak is het belangrijk om éénmaal de hoogte van de zonnepanelen installatie van de dakrand af te blijven. Is het hoogste punt van de zonnepanelen installatie 50cm, dan dient u 50cm uit de dakrand te blijven met de gehele zonnepanelen installatie. Wanneer u de zonnepanelen installatie onder  een lagere hoek zet, dus bijvoorbeeld 15 graden in plaats van 30 graden, dan is de hoogte ook minder en hoeft u dus minder van de dakrand af te blijven met de zonnepanelen installatie.

Zonnepanelen windbelasting bij een plat dak en verzwaring

Bij een platdak waarbij driehoeksteunen worden gebruikt moet ballast worden gebruikt om de stellage te verzwaren. Hoe meer panelen aan elkaar worden gekoppeld, hoe stabieler. Ook de hoek is bepalend voor de windbelasting bijvoorbeeld driehoeken van 15, 20 of 30 graden en de opstelling portrait of landscape. Hoe lager de driehoek van de plat dak opstelling voor zonnepanelen is, dus 15 graden bijvoorbeeld, des te minder de zonnepanelen installatie last van wind heeft. Ook ziet u de zonnepanelen minder vanaf de straat bij een lagere gradenhoek van de zonnepanelen.

Onderstaand vindt u een overzicht van de ballast die nodig is als u driehoeksteunen gaat gebruiken. Let wel, de aangegeven gewichten zijn niet maatgevend. Elke situatie kan immers verschillen.

Mocht u twijfelen over de sterkte van uw dak met het bovenstaande gewicht, wij bij Thyser houden altijd aan dat wanneer u op het dak kunt staan het bovenstaande gewicht ook geen probleem moet zijn.

Hoogte

Kustgebied

Binnenland

Tot 8 meter

75 kg per paneel

50 kg per paneel

8 meter en hoger

100 kg per paneel

75 kg per paneel

Het gebruikte montagesysteem voor de zonnepanelen is ook van belang. Er zijn zonnepanelen montage systemen (groter dan 7,5 kWp) waar het geheel onderling wordt gekoppeld waardoor veel minder ballast nodig is; een uitkomst als uw platte dak minder draagvermogen heeft.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]