Zonnepanelen hoeveel / legplan
Bij zonnepanelen gaat het om de lichtinval, dus ook bij bewolkt weer produceert een zonnepaneel, al is dit in wat mindere mate dan bij een blauwe hemel. Een zonnepaneel produceert daarnaast ook bij te veel warmte weer minder. Nederland en Belgie zijn zeker geschikt voor zonnepanelen en leveren een goed rendement en opbrengst met zonnepanelen. Het is zaak om dit rendement zo hoog mogelijk te maken en zo het optimale uit de zonnepanelen investering te halen.

Welke zonnepanelen, omvormer en installatiemateriaal zijn het beste
Bij Thyser hebben wij de beste zonnepanelen, omvormer en installatiemateriaal merken uit elke prijsklasse geselecteerd. Daarbij hebben wij de verschillende merken gecategoriseerd als Excellent en Top.

Bij elke categorie hoort een prijsniveau en het bijbehorende rendement en opbrengst.

De zonnepanelen en omvormer merken uit de categorie Excellent geeft het hoogste rendement en is daarbij ook iets duurder in prijs. Op de lange termijn leveren de Excellent merken meer opbrengst, maar op de korte termijn brengen eerst de goede merken en daarna de topmerken een lagere investering met zich mee. Meer informatie hierover vind u in prijs/kwaliteit . Al onze zonnepanelen merken hebben de vereiste CE en TUV certificering.
 

Meer wattage zonnepanelen op een kleinere ruimte
Bij Thyser hebben wij zonnepanelen van 200 Watt tm 330 Watt. Wanneer u een zo hoog mogelijk wattage op uw dak wilt, neemt u bijvoorbeeld de 330 Watt zonnepanelen. De standaard zonnepanelen zijn rondom de 250 Watt. Dit merkt u ook in prijs, naarmate het wattage hoger wordt per zonnepaneel, wordt de prijs ook hoger. U kunt bij de prijzen zonnepanelen pakketten en dan bij meer informatie alle zonnepanelen wattages zien welke wij aanbieden. De zonnepanelen pakketten bieden wij standaard aan met 250 Watt en bij meer informatie kunt u dan de zonnepanelen bekijken tot 330 Watt.

Ook kunt u bijvoorbeeld de Panasonic 240 Watt met de speciale kleinere afmetingen 1580 x 798 x 35 nemen. U kunt dan mogelijk meer zonnepanelen plaatsen met hetzelfde wattage.
 

De ruimte op uw dak
Bekijk eerst de ruimte op uw dak beschikbaar voor de zonnepanelen. Er zijn standaard twee type zonnepanelen; de 200 Watt zonnepanelen met de afmetingen 1,58m x 0,81m en de 250 tm 330 Watt Watt zonnepanelen welke de maat hebben van ongeveer 1.65m x 0,99m hebben. Liggende aan de ruimte op het dak passen er meer zonnepanelen op van de ene of de andere maat. Het is even berekenen met welk type zonnepanelen u het meeste Watt op het dak kan plaatsen. Thyser kan dit ook voor uw uitrekenen, voor een aanvraag klik hier.
Afmetingen van onze merken zonnepanelen

 

 

Afmetingen

Lengte x Breedte x Dikte (in mm)

ET solar zonnepanelen 250 Watt Polykristallijn

1640 x 992 x 40

Volledig zwarte ET solar zonnepanelen 255 Watt

1640 x 992 x 40

RECOM 260 volledig zwarte zonnepanelen

1640 x 992 x 40

REC 260 Watt polykristalijne zonnepanelen

1665 x 991 x 38

Yingli 255 Watt polkristalijne zonnepanelen

1650 x 990 x 40

Panasonic 240 Watt monokristalijne zonnepanelen (speciale afmeting)

1580 x 798 x 35

LG 265 Watt monokristalijne  zonnepanelen

1640 x 1000 x 35

Yingli 270 Watt monokristalijne  zonnepanelen

1650 x 990 x 40

ET solar zonnepanelen 280 Watt (Speciale Afmeting)

1956 x 992 x 50

LG 290 zwart frame monokristalijne zonnepanelen

1640 x 1000 x 35

Sunrise solartech 260  Watt volledig zwarte zonnepanelen (betere garantie; 12 jaar productgarantie ipv 10 jaar)

1640 x 1000 x 35

BenQ 330 Watt monokristalijne zonnepanelen

1640 x 992 x 40

Schaduw op zonnepanelen
Voorkom schaduw op zonnepanelen. Dit is de grootste rendementverlager. Een aantal oplossingen voor schaduw zijn;  micro-omvormers, omvormer met meerdere MPP Trackers of meerdere omvormers. Indien er veel schaduw valt op de zonnepanelen resulteert dit in een hoog rendementsverlies van de zonnepanelen. Wanneer er veel en constant schaduw valt op de zonnepanelen door bijvoorbeeld hoge bomen, schoorstenen of andere schaduw veroorzakers is het verstandig om op dit gedeelte van het dak geen zonnepanelen te plaatsen. Bij tijdelijke schaduw of weinig schaduw zijn er oplossingen om hiermee om te gaan, om zo toch een hoog rendement met de zonnepanelen te behalen. Bij een plat dak kunt u ook schaduw krijgen van andere rijen zonnepanelen. Oplossingen hiervoor bijvoorbeeld zijn een schans om van de zonnepanelen installatie één geheel te plaatsen of de zonnepanelen rijen minimaal 2 keer de hoogte van de zonnepanelen installatie van elkaar af te zetten.
 

Zonnepanelen orientatie afwijkend van het zuiden
De ideale azimut/hoek van zonnepanelen is op het zuiden met een kleine afwijking naar het oosten. Dit omdat de zonnepanelen koud zijn van de nacht en geen rendementsverlies hebben door de gehele dag opgewarmd te zijn door de zon.  De afwijking van het zuiden hebben een kleine rendementsverlagingseffect op de zonnepanelen. Tussen een orientatie op het zuiden en een orientatie op het oosten of westen is het verschil in rendement nog geen 10%. Een verdere afwijking van het zuiden dan het oosten of westen is niet aan te raden. Vanaf dat moment is de rendementsverlaging wel enorm.
 

Oplossing azimut; zonnepanelen op een oost-west dak
Ook de orientatie of azimut van zonnepanelen kunt u met oost-west daken goed oplossen. Heeft u uw daken (voor en achterkant) op oost-west, dan kunt u op beiden daken zonnepanelen plaatsen. In het geval u op beiden zijden zonnepanelen plaatst heeft u wel een omvormer nodig met twee MPP Trackers om de oost en west kant apart van elkaar te optimaliseren. De zonnepanelen moeten namelijk dezelfde azimut/orientatie en hellingshoek hebben.
 

Afwijking van 30 graden hellingshoek
De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 30-35 graden. De afwijking van een ideale 30-35 graden hellingshoek heeft ook maar een klein rendementsverlagingseffect op de zonnepanelen. Tussen een hellingshoek van 30 graden en een hellingshoek tot aan 10 graden is het verschil in rendement nog geen 10%. Dus ook bij een schuin dak van bijvoorbeeld 45 of 50 graden hellingshoek zit u nog steeds boven de 90% rendement.
Esthetische zonnepanelen tegenover rendement
Bepaal hierna uw voorkeur voor een licht rendementsverlies of het ethetische, u kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 15 graden plat dak opstelling van de zonnepanelen in plaats van een 30 graden plat dak opstelling. Hiermee verliest u enkel 6% rendement op de zonnepanelen, maar u ziet de zonnepanelen hoogstwaarschijnlijk niet meer op het dak staan vanaf uw tuin of straat of een bovenraam.
 

Volledig zwarte/Full Black zonnepanelen
Ook kunt u kiezen voor zwarte zonnepanelen in het geval van een zwart dak, dit geeft een mooiere intergratie met uw dak. Maar omdat zwarte zonnepanelen meer warmte absorberen, geeft dit een iets minder rendement dan niet zwarte zonnepanelen.

  1. In het geval u geen nieuwe schone groep aan wilt leggen, zoals bij de omvormers van SMA (vanaf 5 zonnepanelen) het geval is, kunt u kiezen voor een klein zonnepanelen pakket met een Soladin600 omvormer van Mastervolt. U bespaart hiermee de kosten voor het aanleggen van een schone groep, maar het rendement van de omvormer is wel lager dan een SMA en hier verliest u dus opbrengst mee op de lange termijn.
  1. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen u op uw dak gaat plaatsen is het ook zaak rekening te houden met schaduw. Schaduw geeft een groot rendementsverlies en het is daarom te bekijken of u te maken heeft met constante schaduw of tijdelijke schaduw.
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]