Zonnepanelen installatie aanmelden en teruglevermeter vervangen netbeheerder

Waneer u uw zonnepanelen pakket geselecteerd heeft en klaar bent om de zonnepanelen te installeren of geinstalleerd te hebben, vraagt u dan direct na bij uw netbeheerder of de digitale meter moet worden vervangen in het geval deze geen stroom kan terugleveren aan het net. En laat deze ook direct vervangen (indien deze eventueel vervangen moet worden).

ü  Tip: zorg dat u de viertel teruglevermeter wel aangevraagd en geplaatst heeft voor of tegelijk met de installatie van de zonnepanelen, anders levert u grotendeels gratis aan het Net.

Digitale meter met viertel systeem voor zonnepanelen

Veel digitale meters hebben een 4tel systeem en kunnen gewoon stroom terugleveren. Er zijn ook een aantal digitale meters die een 2tel systeem hebben en geen stroom terug kunnen leveren. In dat geval moet de meter uitgebreid worden door de netbeheerder naar een 4tel systeem. De aanpassing kost ongeveer 6 weken.

U kunt bekijken wie de netbeheerder is in uw regio door uw postcode in te vullen op: https://www.aansluitingen.nl/aanvrager/mijnnetbeheerder.php.

Analoge meter/zilveren draaischijf voor zonnepanelen

In het geval dat u een analoge meter (zilveren draaischijf) heeft dan hoeft u deze (nog) niet te vervangen, want deze kan stroom terugleveren aan het net. Het wordt wel aangeraden door de netbeheerders om een de analoge zilveren draaischijf te laten vervangen door een digitale meter met viertel systeem omdat de digitale meter volgende de netbeheerder de teruggeleverde stroom beter registreert dan de analoge schijf.

Aanvragen meter vervangen voor zonnepanelen installatie

U kunt de digitale meter met viertel systeem ten behoeve van de zonnepanelen installatie aanvragen via https://www.aansluitingen.nl/. U kunt hier uw gegevens invullen en de netbeheerder neemt dan vanzelf contact met u op om een afspraak te maken om de meter te vervangen. Geef ook aan dat het om zonnepanelen gaat , dan is de vervanging van de meter gratis.

Na installatie, aanmelden zonnepanelen installatie

Nadat uw zonnepanelen geinstalleerd en aangesloten zijn kunt u uw zonnepanelen installatie aanmelden. Dit is niet verplicht om te doen, maar wordt wel gewaardeerd. U kunt uw zonnepanelen installatie aanmelden via http://www.energieleveren.nl/ zodra deze in werking is gesteld.

Zonnepanelen brutoproductiemeter zonnepanelen GEEN vereiste in Nederland, in Belgie wel voor de groene stroomcertificaten

Met de tegenwoordige lokale subsidie in Nederland is een bruto-productiemeter om het aantal door de zonnepanelen geproduceerde Kwh (kilowatturen) te registreren GEEN vereiste. Van oudsher (in voorgaande jaren) voor 2011 met de nationale SDE-subsidie was dit wel een vereiste. In Belgie bijvoorbeeld geld er een nationale subsidie waar dit wel een vereiste is om voor de groene stroomcertificaten in aanmerking te komen. In Nederland zijn er verscheidene mogelijkheden om alsnog de door de zonnepanelen geproduceerde Kwh te registreren en te bekijken. Dit kan allereerst met een Bruto-productiemeter van rond de 20 á 30 euro. Deze steekt u in het stopcontact en deze meet de productie voor u uit. Daarnaast bieden de fabrikanten van de omvormers een aantal opties om via bluetooth verbinding te maken tussen uw computer en de omvormer en dan via gratis te downloaden software worden de geproduceerde KWh geregistreert en in grafieken en dergelijke gezet. Dit systeem kost rond de 100 euro. Bij een aantal omvormers van bijvoorbeeld het merk SMA zit de bluetooth optie al ingebouwd, zoals vanaf de SMA 2000HF en 3000TL.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]