Zonnepanelen is uw dak geschikt

Zonnepanelen is een investering voor de langere termijn en brengt een investering met zich mee. Daarom is de eerste vraag wanneer u zonnepanelen overweegt te kopen; is uw dak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen? Om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen zijn de volgende factoren bepalend:

Zonnepanelen en de ruimte op het dak

Voor de zonnepanelen moet er wel genoeg ruimte op het dak zijn. De zonnepanelen komen standaard in twee maten; 1.65m x 1.00m en 0,81m x 1.58m. Het gaat hier dan om de zonnepanelen vanaf ongeveer 180 Watt tot 250 Watt welke de standaard zonnepanelen zijn. U kunt de zonnepanelen in de lengte (portrait) of in de breedte (landscape) plaatsen en u kunt dus zo uitrekenen hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen.

Zonnepanelen en de orientatie
Ook de orientatie of azimut van zonnepanelen is bepalend of uw dak voor zonnepanelen geschikt is.
Het rendement van zonnepanelen gaat flink achteruit gaat wanneer de orientatie meer afwijkt van het zuiden. Richting het oosten en westen is nog te overzien, maar is uw dak richting het noorden, dan is uw dak eigenlijk niet geschikt voor zonnepanelen.

Oplossing azimut; zonnepanelen op een oost-west dak
Ook de orientatie of azimut van zonnepanelen kunt u met oost-west daken goed oplossen. Heeft u uw daken (voor en achterkant) op oost-west, dan kunt u op beiden daken zonnepanelen plaatsen. In het geval u op beiden zijden zonnepanelen plaatst heeft u wel een omvormer nodig met twee MPP Trackers om de oost en west kant apart van elkaar te optimaliseren. De zonnepanelen moeten namelijk dezelfde azimut/orientatie en hellingshoek hebben.

De hellingshoek van de zonnepanelen
De hellingshoek is ook belangrijk bij het bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. U ziet in het plaatje dat 30 graden de ideale hoek is om zonnepanelen onder te plaatsen. Uw schuine dak geeft een hellingshoek voor de zonnepanelen van ongeveer 45 graden. Op het platte dak worden zonnepanelen voornamelijk onder 15 graden en 30 graden geplaatst. U ziet dat de zonnepanelen een rendementsverlies hebben van maar 6% bij een 15 graden en 45 graden hellingshoek. Sommige schuine daken hebben een hogere hellingshoek dan 45 graden met de zonnepanelen en op sommige platte daken past geen 15 graden of 30 graden plat dak zonnepanelen systeem, door ruimtegebrek.

Zonnepanelen en schaduw
Indien er veel schaduw valt op de zonnepanelen resulteert dit in een hoog rendementsverlies van de zonnepanelen. Wanneer er veel en constant schaduw valt op de zonnepanelen door bijvoorbeeld hoge bomen, schoorstenen of andere schaduw veroorzakers is het verstandig om op dit gedeelte van het dak geen zonnepanelen te plaatsen. Bij tijdelijke schaduw of weinig schaduw zijn er oplossingen om hiermee om te gaan, om zo toch een hoog rendement met de zonnepanelen te behalen.

Zonnepanelen en stevigheid van het dak

Een veelgestelde vraag, vooral bij platte daken is: Kan mijn dak het gewicht van de zonnepanelen installatie wel aan?
Bij zonnepanelen op een plat en schuin dak zijn de daken in Nederland en Belgie eigenlijk altijd meer dan stevig genoeg voor de zonnepanelen en de ballast. U kunt dit zelf ook testen door op een vierkante meter te staan en zo uit te gaan van uw gewicht op het dak per vierkante meter. Het gewicht van de zonnepanelen en de ballast is per m2 is bij elkaar ongeveer 100kg. Indien u (eventueel met een persoon erbij) 100kg weegt en op een vierkante meter staat op het dak zult u zien dat het dak dit makkelijk houdt en daarbij dus ook de zonnepanelen installatie. Daarnaast is het bijvoorbeeld bij oude huizen of boerderijen voorkomend dat de daken zwak zijn voor de aanleg van zonnepanelen.

Zonnepanelen en vergunning
Een andere vraag welke wij dikwijls krijgen van klanten is: heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?
Een vergunning voor zonnepanelen is zo goed als nooit nodig, tenzij uw pand een monument is of een beschermd stadsgezicht.
Indien u afwijkt van de standaard voorschriften voor het installeren van zonnepanelen, zoals de hoogte van het zonnepaneel op het dak (rond de 50cm) is dezelfde afstand welk u van de dakrand af moet blijven, moet u een vergunning aanvragen. Maar het is daarnaast ook verstandig om simpelweg een halve meter van de dakrand af te blijven voor de wind.

Zonnepanelen en overlast
Waar u ook even naar kan kijken bij het installeren van zonnepanelen op uw dak is dat deze geen overlast geven aan uzelf en eventueel aan de buren. Reflectie van de zonnepanelen is meestal niet aan de orde, maar de hoogte van zonnepanelen op het platte dak bijvoorbeeld kan mogelijk storend zijn. De hoogte van de zonnepanelen bij 30 graden is ongeveer 50cm, terwijl dit bij 15 graden ongeveer 20cm is. De 50cm ziet u wellicht net wel en de 20cm hoogte niet.

Zonnepanelen oplossingen voor ongeschikte daken

Bij Thyser hebben we verscheidene oplossingen voor minder geschikte of ongeschikte daken voor zonnepanelen.
Low ballast installatiemateriaal zonnepanelen
Allereerst voor panden met een zwak dak als weleens het geval is bij bedrijven of loodsen hebben wij low ballast installatiemateriaal van zonnepanelen waarbij het installatiemateriaal één geheel is en alles aan elkaar verbonden, waardoor verzwaring een stuk minder nodig is.

Zonnepanelen installatiemateriaal portret opstelling plat dak
Om ruimte te besparen op een kleiner plat dak en meer zonnepanelen per m2 kwijt te kunnen is een portret opstelling van zonnepanelen installatiemateriaal een hele goed optie. Deze leveren wij met het van der Valk installatiemateriaal systeem of met ons eigen ontworpen systeem.

Zonnepanelen maatwerk schansen
Op een kleiner dak plat dak is een schans een ideale oplossing. Zo voorkomt u schaduw en kunt u meer zonnepanelen kwijt per m2. Wij passen de schans aan uw wensen, met de hoogte van uw voorkeur.

Zonnepanelen oost-west opstelling

Ook maken wij installatiemateriaal waarbij zonnepanelen op een plat dak in oost-west opstelling staan. Hiermee maakt u van hetzelfde oppervlak een veel beter gebruik doordat er meer zonnepanelen op dezefde ruimte kunnen tegen een nog hoog rendement.

Zonnepanelen muurbevestiging
Ook hebben we muur bevestigingen voor zonnepanelen om op de zijmuur te bevestigen. Dit is voor woningen met een ongunstige azimut/orientatie van de daken of voor bedrijven om als statement naar uw relaties te gebruiken.

Zonnepanelen op de grond/in het open veld
Zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld ook op de grond zetten. Heeft u bijvoorbeeld en schaduwvrij stuk grond naast uw huis liggen en uw daken zijn ongunstig dan kunt u altijd daar uw zonnepanelen neerzetten. Bij Thyser hebben wij ook hier installatiemateriaal voor en eventueel anti-diefstal bevestigingen.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]