Zonnepanelen plat dak

Wanneer zonnepanelen op een plat dak geplaatst worden zijn er meerdere mogelijkheden.

Zonnepanelen plat dak bouwvoorschriften en vergunning

Ten eerste is een vergunning nodig om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen wanneer het een monumentaal of beschermd stadsgezicht betreft.

Zonnepanelen plat dak afstand

Om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen geldt in verband met de bouwvoorschriften ook dat de afstand van de zonnepanelen een keer de hoogte van de zonnepanelen moet zijn. Een landscape zonnepaneel staat dus bijvoorbeeld op een 30 graden hellingshoek, wat betekent dat deze 50cm hoog staat, dan moet de afstand tot de dakrand ook 50cm zijn.

Zonnepanelen plat dak portrait of landscape plat dak

Bekijk bij de selectie van het zonnepanelen installatiemateriaal eerst even, in het geval u mogelijk een portret opstelling wilt plaatsen, of het betreffende merk wel portret opstelling heeft. Alle zonnepanelen installatiemateriaal fabrikanten bieden wel landscape opstelling voor zonnepanelen aan, maar niet alle fabrikanten bieden de portet opstelling mogelijkheid aan.

Zonnepanelen plat dak oppervlakte

Bij portret opstelling passen er meer zonnepanelen over de breedte op het dak (handig voor brede en niet diepe daken) en bij landscape opstelling passen er meer rijen achter elkaar met zonnepanelen (handig voor diepe en niet brede daken).

Over het algemeen zijn de afmetingen van zonnepanelen 1.65m lengte bij 1 meter breed. Bij landscape is de breedte van de zonnepanelen dan 1.65m en de diepte 1.1m. Terwijl bij portret opstelling de zonnepanelen 1 meter breed zijn en 1.75m diep.

Schaduw zonnepanelen op een plat dak

Op een plat dak heeft u schaduwvorming. De schaduw kan van de zonnepanelen zelf komen of dakranden, pijpjes, omstaande bomen, etc.

 

Zonnepanelen plat dak afstand tussen panelen

Houd bij een object dat schaduw geeft twee keer de hoogte aan van het object als afstand om er vandaan zonnepanelen te plaatsen. Dus heeft u zonnepanelen of een pijpje op een hoogte van 50cm staan, dan is het verstandig een zonnepaneel daar 2 x 50cm is 1 meter vandaan te plaatsen.

zonnepanelen verlengkabels werk met kabelgootjes voor de

Werk de verlengkabels van de zonnepanelen op het platte dak weg in kabelgoten en zet deze wat hoger, leg deze bijvoorbeeld op een steentje. Dit is voor het behoud van de zonnepanelen kabels en tegen ongedierte.

Zonnepanelen verlengkabels naar binnen werken

De verlengkabels van de zonnepanelen kunt u het beste naar de omvormer/binnenshuis (tenzij u de IP65 omvormer buiten ophangt) brengen op een plat dak door niet door het dak te boren, maar:

– een bestaande ongebruikte pijp op het dak te gebruiken

– buitenom, dus met een flexibele buis of een gebogen buis de kabels over de dakrand en via de buitenmuur naar binnen brengen.

– wanneer er een stuk schuin dak aan het platte dak grenst; onder de dakpannen door en naar binnen onder het schuine dak naar binnen.

Zonnepanelen plat dak ballast

Vaal vragen klanten aan ons of het platte dak het gewicht van de zonnepanelen en stenen wel aankan. Dit kunt u zelf testen door op het platte dak te gaan staan. Wanneer een persoon van 80kg op het platte dak, drukt er een gewicht van 80kg per vierkante meter op het dak. Een zonnepaneel is met stenen mee ongeveer 40 a 50kg per 1.65m2. Dus per 1m2 ongeveer 30kg. Wanneer u op een dak staat drukt u dus met 50kg meer per m2.
De ballast welke u nodig heeft voor het verzwaren van zonnepanelen op het platte dak hangt van een aantal factoren af:

– U plaatst meer ballast wanneer de zonnepanelen op een hoger dak worden geplaatst.

– U plaatst meer ballast wanneer u in windgebieden of aan de kust de zonnepanelen gaat plaatsen.

– U plaatst meer ballast wanneer u de zonnepanelen onder een hogere hellingshoek gaat plaatsen.

Zonnepanelen plat dak dubbel rendement

De ideale orientatie voor zonnepanelen is op het zuiden. Een afwijking hiervan volledig op het oosten of het westen is een lichte vermindering van het rendement van de zonnepanelen, namelijk tussen 5% en 10% minder.

Bij een plat dak met orientatie oost-west kunt u dubbel rendement uit uw zonnepanelen installatie halen. U kunt de zonnepanelen op beide zijden van een driehoek plaatsen en zo staan de zonnepanelen op het oosten en op het westen georienteerd. Hiermee kunt u snel al 150% meer wattage plaatsen aan zonnepanelen. Oost-west opstellingen op een plat dak zijn vooral handig wanneer de platte daken een klein oppervlak hebben.

Zonnepanelen omvormer kan ook buiten hangen

U kunt de meeste omvormers ook buiten hangen op het platte dak bij de zonnepanelen installatie. De meeste omvormers zijn IP65 en deze kunnen gewoon buiten worden gehangen. Dit is vooral handig wanneer u de omvormer niet binnen wilt hangen, omdat:

– U een omvormer met trafo heeft en deze dus licht kan brommen

– u geen ruimte binnen heeft om de omvormer op te hangen

– de omvormer niet opgehangen kan worden op de meest praktische plaats, als bij de meterkast

– uit esthetisch oogpunt de omvormer niet binnen wilt ophangen

Zonnepanelen plat dak hellingshoek

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 30-35 graden. U kunt ivm de windval of de ruimte op het dak (ivm schaduw van andere zonnepanelen) kiezen voor een lagere hellingshoek als 20 graden, 15 graden of zelfs een 10 graden hellingshoek. Onder de 10 graden hellingshoek met zonnepanelen raden wij niet aan, omdat het rendement dan een stuk afneemt. Vooral doordat het vuil slecht van de zonnepanelen afspoelt. Ook moet u dan vaker de zonnepanelen schoon maken wanneer de hellingshoek onder de 10 graden is.

Een oplossing voor beperkte ruimte op het platte dak is een schans. Dus de zonnepanelen op een beugel boven en naast elkaar als een vlak op een schans plaatsen.

 

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]