Zonnepanelen portret en-of landscape en de invloed van de hellingshoek

Bij het bepalen of de zonnepanelen landscape of portret geplaatst worden, moet u eerst het vlak bepalen waar de zonnepanelen kunnen worden gemonteerd.

Op een hellend/schuin dak kunt u zowel landscape als portrait toepassen, ook gecombineerd. Dit heeft geen negatieve invloed op de opbrengst want hiervoor is alleen belangrijk dezelfde orientatie op het zuiden en dezelfde hellingshoek en daar verandert u niets aan als u portrait en landscape op het zelfde pannendak combineert.

Op een plat dak kunt u wel de hellingshoek beinvloeden door verschillende driehoekprofielen te gebruiken bijv. van 15° tot 35°. Hier moet u dus op letten. U kunt wel een opstelling maken met twee hellinghoeken (bijv 8 panelen 30° en 8 panelen op 20°) maar dan moet u een omvormer hebben met 2 MPP trackers.

Bij een plat dak kan het zijn dat u meer paneeloppervlak kunt plaatsen als u voor portraitopstelling kiest. Let wel dat de schaduw toeneemt tov landscape. Dit kunt u weer wat reduceren door niet 30° maar bijv 20° portrait profielen aan te schaffen.  Deze geven minder schaduw dan de 30° portrait. Besteed wel extra aandacht aan de ballast bij portrait. Sowieso zal 30° portrait wat meer ballast nodig hebben dan een 20° portrait.

Als u portrait gaat gebruiken, beoordeel dan ook het zicht vanaf bijv. de straat. Portrait opstelling komt nl. hoger uit en is dus meer zichtbaar vanaf straatniveau. Als dit geen bezwaar is en u heeft geen schaduwprobleem, dan is 30° de beste oplossing.

 

Onderstaande een foto met een indruk van een 30° en 15° landscape profiel, geplaatst op een bungalow en gezien vanaf straatniveau.

 
zonnepanelen portret en landscape plat dak

 

Plat dak zonnepanelen portret en landscape opstelling afmetingen hoogte en diepte

 
De meeste zonnepanelen welke Thyser  BV levert, zijn 1.64m bij 0.992m (lengte x breedte). Hieronder twee tabellen met de afmetingen van de driehoekprofielen van Thyser BV.

Deze gegevens kunt u gebruiken bij het uitrekenen van het aantal te plaatsen zonnepanelen op uw plat dak.

Portrait opstelling

15°

20°

30°

basis

hoogte

basis

hoogte

basis

hoogte

183

50

180

60

174

85

 

 

 

Landscape opstelling

15°

20°

30°

basis

hoogte

basis

hoogte

basis

hoogte

103

27

104

38

107

47

–           afmetingen zijn cm

–           de hoogtemaat in de tabel is de lengte van de loodlijn.

 

NB! bij de hoogtematen is geen rekening gehouden met de dikte van de paneel (doorgaans 4 cm)

Zonnepanelen ideale hellingshoek in graden

Zonnepanelen hebben bij een hellingshoek van 30 graden en een zuidelijke oriëntatie de optimale opbrengst.Het daglicht dat op een schuin vlak valt wordt uitgedrukt als percentage van het daglicht in een horizontale vlak. De uitkomst wordt de Tilt Factor (TF) genoemd.

[Totaal: 1    Gemiddelde: 2/5]