Zonnepanelen schaduw rendement en opbrengst

Zonnepanelen-schaduw
Zonnepanelen rendement en daarbij de opbrengst van de zonnepanelen neemt af bij schaduw op de zonnepanelen. De gehele installatie (zonnepanelen string) word benadeeld wanneer schaduw al op een enkel zonnepaneel valt.

Elke zonnepaneel heeft meerdere bypass diodes, welke in de zonnepanelen zitten verwerkt. Een bypass diode schakelt een gedeelte van het zonnepaneel uit dat schaduw heeft, bijvoorbeeld een derde van het zonnepaneel. Dit helpt wel wat, maar toch is het beter om schaduw te voorkomen.

Het is daarom zaak om schaduw te voorkomen op alle zonnepanelen uit de zonnepanelen installatie ten behoeve van het rendement en de opbrengst van de zonnepanelen.

Schaduw op de zonnepanelen kan veroorzaakt worden door: schoorsteentjes, andere zonnepanelen op een plat dak wanneer de rijen zonnepanelen niet ver genoeg uit elkaar staan, opstaande randen van het dak, hoge bomen uit de tuin of van de gemeente, lantaarnpalen, andere daken van buren of van uzelf, muurtjes, lichtkoepels en vele andere schaduwgevers.

Tip: Voorkom dus schaduw wanneer mogelijk. Voornamelijk wanneer uw zonnepanelen in de lente en/of in de zomer in de schaduw staan. Dit zijn de maanden dat de meeste opbrengst door de zonnepanelen (lange zonnige dagen) gegenereert word. In de wintermaanden is de opbrengst van de zonnepanelen een stuk lager en u kunt hierbij dus overwegen dat wanneer de zonnepanelen alleen in de winter (deels) in de schaduw staan om toch zonnepanelen te plaatsen.

Soms kan schaduw voorkomen worden bij (enkele) zonnepanelen en het is zaak om hier een oplossing voor te vinden.

Oplossing voor schaduw zonnepanelen

Een oplossing voor de schaduw op zonnepanelen is om meerdere omvormers of verschillende strings (een rij aan elkaar gesloten zonnepanelen) of micro-omvormers te gebruiken.

Enkele zonnepanelen in de schaduw

–           Wanneer enkele zonnepanelen schaduw ontvangen bijvoorbeeld minder dan 10 % van het totale aantal zonnepanelen, kan de schaduw gelijkmatig over de strings worden verdeeld.

–           Of u kunt kiezen voor twee omvormers om de schaduwgroep aan een aparte omvormer aan te sluiten.  U kunt bijvoorbeeld de Mastervolt Soladin600 gebruiken voor de zonnepanelen welke schaduw hebben. Dit tot ongeveer 700 Watt, dus 3 zonnepanelen van 230 welke schaduw ontvangen. De Soladin600 kan dan aangesloten worden op een bestaande groep.

Veel schaduw van zonnepanelen

Bij een sterke beschaduwing (bijvoorbeeld wanneer meer dan 10% van de zonnepanelen installatie schaduw heeft) kunt u nog steeds de optie hanteren om een aparte omvormer te gebruiken voor de schaduwgroep. Een nadeel hiervan is de mogelijke extra kosten van het aanbrengen van een extra schone groep. Of dat twee omvormers duurder zijn dan een omvormer.

Bij een sterke beschaduwing is het vooral zinvol om de beschaduwde en onbeschaduwde PV-zonnepanelen gescheiden te regelen.

Om in dit geval een optimaal rendement en opbrengst van de zonnepanelen installatie ter verkrijgen is het zaak om geen parallelschakeling van strings met verschillende instralingen, maar iedere string voorzien van een aparte MPP-tracker. Een MPP-tracker is een onderdeel van de omvormer welke voor een groep zonnepanelen constant het beste rendement punt zoekt tijdens de productie en zo zorgt dat de groep zonnepanelen de hoogste opbrengst produceren.

Zoals eerder aangegeven kunnen hiervoor vele kleine omvormers worden gebruikt of omvormers met multistringtechnologie. Wij gebruiken voor situaties met veel schaduw, naast de optie van meerdere omvormers, ook multistring omvormers welke een functie hebben genaamd OptiTrac
Global Peak, welke door deze functie  zorgen voor de maximalisatie van het rendement op de zonnepanelen.

Orientatie (azimut) zonnepanelen aanpassen voor minder schaduw

Zonnepanelen-opbrengst-vs-Hellingshoek en orientatie
U kunt om schaduw te voorkomen ook de azimut of orientatie van de zonnepanelen aanpassen. U kunt dan afwijken van de orientatie op het zuiden en de zonnepanelen meer richting het oosten of het westen zetten op een plat dak. Het rendement verlies van de zonnepanelen bij een afwijking tot 50 graden van het zuiden is 6%. Dit is veel lager dan het rendementsverlies van de zonnepanelen bij schaduw.

Hellingshoek van zonnepanelen aanpassen voor minder schaduw

U kunt ook de hellingshoek van de zonnepanelen aanpassen van 30 graden op een plat dak naar 15 graden. De zonnepanelen staan dan lager en geven zo ongeveer de helft minder schaduw, u gaat dan van 1.5 meter schaduw ongeveer naar 80 cm schaduw. Het verlies aan rendement bij de zonnepanelen wanneer deze op 15 graden staan in plaats van 30 graden is 6%. Dit is veel lager dan het rendementsverlies van de zonnepanelen bij schaduw.

Omgaan met schaduw zonnepanelen

Om schaduw te voorkomen, houd u als vuistregel 2 tot 3 keer de hoogte aan van het object dat schaduw geeft. Dus bij een boom met de lengte 5 meter, welke schaduw op uw dak geeft, telt u dus 10 tot 15 meter van de boom naar uw dak en zo kunt u kijken of de eerste rij zonnepanelen of meerdere rijen zonnepanelen in de schaduw staan.

Zonnepanelen portrait of landscape plaatsen door bypass diodes

Alle zonnepanelen merken van Thyser hebben bypass diodes voor schaduw omzeiling. De bypass diodes omzeilen het gedeelte van het zonnepaneel dat schaduw heeft. De diodes lopen in de lengte van het paneel en zorgen dus voor omzeiling bij schaduw van een derde van het zonnepaneel (in geval van drie diodes). Liggende aan de schaduwval is het dus beter de zonnepanelen portrait of landscape te plaatsen om dus maar op één en niet op twee gedeeltes van het zonnepaneel.

Dit is één manier om het rendement te verhogen in geval van schaduw op zonnepanelen, een nog betere oplossing is een omvormer te kiezen met Optitrack global peak.

Zonnepanelen omvormer Optitrack global peak

Om met de schaduw op zonnepanelen om te gaan en het rendement zo hoog mogelijk te laten zijn bij de zonnepanelen installatie waarvan een deel van de zonnepanelen (tijdelijk) in de schaduw staan, is het verstandig voor een omvormer te kiezen welke Optitrack global peak heeft. Dit zijn omvormers van het Duitse excellent merk SMA en betreft de volgende omvormers:

– 3000TL, 4000 TL en 5000TL

– 2000HF 2500HF 3000HF

– STP 8000 t/m 17000

Het Optitrack global peak systeem in de omvormer kiest bij de zonnepanelen installatie steeds het punt (ook bij schaduw) waar het meest optimale rendement te bereiken is in de zonnepanelen installatie en omzeilt zo dus de schaduw op de zonnepanelen.

Micro omvormers of omvormer optimizers als oplossing voor schaduw

Indien u op plek waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd veel last heeft van schaduw, afwijkende hellingshoeken of orientatie tussen zonnepanelen dan zijn micro-omvormers een ideale oplossing. Micro-omvormers zijn een stuk duurder dan standaard omvormers, maar de opbrengst kan 25% hoger zijn van de zonnepanelen installatie en de garantie ligt hoger dan bij standaard omvormer. Ook spreid u het risico met de garantie van omvormers, omdat u bij een standaard omvormer één omvormer hebt die mogelijk kapot gaat, bij micro-omvormers heeft u voor elk zonnepaneel een omvormer.

[Totaal: 1    Gemiddelde: 2/5]