Zonnepanelen schuin dak

Wanneer u een schuin dak heeft om zonnepanelen op te  plaatsen, zijn er een aantal zaken om te overwegen bij de aanschaf en installatie.

Het type dakpan voor zonnepanelen

Ten eerste kijkt u naar het type dakpan dat u heeft en de kenmerken van uw onderconstructie.

– Nieuwe gehaakte dakpannen en zonnepanelen

Heeft u bijvoorbeeld de nieuwe gehaakte dakpannen (dakpannen die aan elkaar gehaakt zitten) dan is een dakhaak welke u achter de dakhaak kan klemmen en ook uit elkaar kan halen veel geschikter (bijvoorbeeld solar construct Nederland) dan bijvoorbeeld een vaste dakhaak of geschroefd installatemateriaal voor zonnepanelen (zoals de Clickfit of Van der valk dakhaken).

– De panlatten van uw dak en zonnepanelen

Bekijk eerst even voor de aanschaf van de zonnepanelen uw panlatten door een paar dakpannen omhoog te schuiven. Voor bijvoorbeeld het Clickfit installatiemateriaal is een recht dak en rechte panlatten toch wel handig, anders is het lastig de Clickfit rails in de dakhaken te klikken.

Bij het solar construct Nederland installatiemateriaal mag het dak wat scheef zijn. De rails wordt hier op de dakhaken bevestigd met een moer en een bout. En daarnaast zijn de dakhaken verstelbaar. Dit maakt het SCN installatiemateriaal wat flexibeler.

Zonnepanelen op het zuiden en oost-west daken

Zonnepanelen welke op het zuiden gericht zijn hebben het meeste rendement. Heeft u een dak op het oosten en westen dan kunnen hier ook zeer goed zonnepanelen op geplaatst worden. Het rendement verschil van een oost of west opstelling van zonnepanelen tegenover een zuid opstelling is minder dan 10%. De terugverdientijd van de zonnepanelen zal maar met enkele maanden toenemen door een orientatieafwijking van zuid naar oost of west.

En het grootste voordeel van twee dakdelen (voor-en achterdak) op het oosten en westen, dus een oost-west dak, is dat u twee daken heeft om zonnepanelen op te plaatsen. Thyser heeft dit bij een klant in Zoetermeer uitgevoerd. Op de voorkant (oostdak) en achterkant (westkant) zijn beiden 14 zonnepanelen geplaatst. Deze klant is volledig energie zelfvoorzienend. Meer over deze klant vind u op:

www​.thyser.com/?page_id=43

Bouwvoorschriften en tips schuin dak zonnepanelen installatie

Bij zonnepanelen heeft u alleen een vergunning nodig wanneer uw pand een monument is of een beschermd stadsgezicht.
Bij een schuin dak is het raadzaam om twee dakpannen van de dakrand en nok af te blijven. De wind slaat namelijk over de nok heen, blijf daarom een dakpan van de nok af met de zonnepanelen.
Wanneer u een vrijstaand of hoekhuis heeft, is het ook verstandig om op de hoek(en) waar het dak eindigt twee dakpannen van de rand af te blijven. Dit is verband met de windval. Aan de kant waar het dak doorloopt naar de buren, kunt u de zonnepanelen gewoon tot de erfgrens plaatsen.
Om zonnepanelen in de kustgebieden te plaatsen dient u rekening te houden met meer wind dan in het binnenland. U plaatst, wanneer u zonnepanelen in de kustgebieden installeert, meer dakhaken dan wanneer u in het binnenland zonnepanelen plaatst.
Bekijk hierbij ook even het zonnepanelen installatiemateriaal, want bij sommige systemen komen de dakhaken dan te dicht op elkaar te zitten, zoals bij het Clickfit systeem. Normaal gesproken gebruikt u bij Clickfit 2 tot 3 dakhaken per meter. Gebruik dan niet meer dan 3 dakhaken per meter in kustgebieden, anders dan klikt de rails niet goed meer op de dakhaken. Dit kost heel veel tijd en moeite om toch de rails in de dakhaken te klikken.

Landscape of portret opstelling van de zonnepanelen

Bij een schuin dak kunt u kiezen de zonnepanelen in portret (staand/in de lengte) of landscape (liggend/in de breedte) formatie te plaatsen.
Het plaatsen van zonnepanelen in portret of landscape is eigenlijk altijd een kwestie van ruimte op het dak. Op welke wijze passen de meeste zonnepanelen. U kunt zonnepanelen welke op dezelfde MPP Tracker of omvormer aangesloten worden, portret en landscape leggen en op elkaar aan sluiten. Dit geeft geen nadelig effect op het rendement en de opbrengst van de zonnepanelen.
Wanneer u de zonnepanelen landscape plaatst, let dan op dat u behoorlijk wat geld kunt besparen met de railsen verticaal of het dak te plaatsen in plaats van horizontaal. Zo gebruikt u een stuk minder materiaal en bespaart zo geld.
Bekijk bij het installatiemateriaal waarmee u de zonnepanelen landscape  wilt installeren of u ook de railsen verticaal kunt plaatsen.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]