Assortiment omvormers
Ook voor de omvormers is de keuze in merken groot, alhoewel maar een zeer kleine groep tot het werkelijke topsegment behoort. Bij het omzetten van de gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen naar 230V wisselstroom voor algemeen gebruik zijn omvormers in essentie terug te brengen tot drie types:

Stringomvormer; hier op worden meerdere zonnepanelen in serie aangesloten op één MPP-tracker. Een algemeen bekend nadeel van deze oplossing is dat wanneer er op een of meerdere zonnepanelen schaduw valt en daardoor minder energie kan produceren, alle andere zonnepanelen in de string in dezelfde mate minder energie kunnen leveren.

Micro-omvormer; is de tegenhanger van de stringomvormer en wordt ook wel parallel omvormer genoemd wordt. Achter elk paneel wordt namelijk een eigen compacte omvormer geïnstalleerd dat 230 volt levert. Meestal wordt één micro-omvormer per paneel geïnstalleerd maar tegenwoordig zijn er ook dual- en quad-uitvoering verkrijgbaar.

Stringomvormer met optimizers; Tenslotte is er nog een tussenvorm, de stringomvormer met optimizers. Hierbij wordt achter elk paneel een optimizer geplaatst die zorgt dat elke zonnepaneel individueel op zijn maximum power point staat ingesteld. Dit zorgt ervoor dat als een paneel minder energie kan leveren door bijv. ‘tijdelijk’ schaduw de rest van de panelen in de string gewoon maximaal energie kunnen blijven leveren, net zoals bij de micro-omvormer oplossing.

Als u niet een directe voorkeur heeft voor een type omvormer zullen wij als Thyser, afhankelijk van uw situatie en wensen een of twee voorstellen doen van typen omvormers en verwerken in uw offertes.
  • Thyser B.V.
  • ====
  • Waarom een zonnepaneel installatie van Thyser B.V.
  • Erkende installateur
  • Professioneel advies
  • 100% Garantie
  • Altijd vrijblijvende offerte
  • Hoge kwaliteit panelen
  • Offerte opvragen
MPP Tracker
Wat is een MPP-tracker?
Dat is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een omvormer. De Maximum PowerPoint-tracker zoekt continu naar de maximale opbrengst.
Als er voldoende daglicht op een paneel valt, komt er een spanning tussen de plus en min-connector te staan die vrij constant is. Als de panelen in serie zijn aangesloten op een omvormer zal er ook een stroom gaan lopen. Het vermogen in Watt, dat dan geleverd wordt is het product van de spanning en de stroom.
Bij een zonnige dag zal er een hogere stroom gaan lopen en zal er dus meer energie aan de omvormer geleverd worden. Terwijl op een bewolkte dag daarentegen er een lagere stroom zal lopen en dus minder energie aan de omvormer geleverd worden. De spanning op de connectoren heeft echter niet constant dezelfde waarde bij een variabele stroomsterkte. Dan is ook het geleverde vermogen niet recht evenredig met de stroomsterkte. De MPP-tracker kan de sterkte van de stroom, die van de zonnepanelen afkomt naar beneden bijregelen zodanig dat het vermogen, wat het product is van spanning en stroom, maximaal is. Dit is een doorlopend ‘meet & regel’ proces om bij elke lichtsterkte de maximaal mogelijke vermogensoverdracht naar de omvormer kan plaatsvinden.
Merken Omvormers
Wij hebben een zeer uitgebreid aanbod van leveranciers en merken maar zelf zijn wij hoofdleverancier van:
Klik op onderstaande icoon om naar de website van de leverancier te gaan.